Antiinflammatorisk madplan

Hvordan vil en normal dag se ud, hvis man skal leve af en antiinflammatorisk kost. Læs med her, og få inspiration til hvad du kan spise, og hvordan man kan vælge at købe mere antiinflammatorisk mad.

Hvad skal vi have at spise? 

Morgenmad: En chia grød er et godt bud på en sund og nem morgenmad, der også passer ind i en travl hverdag. Den kan endda også laves aftenen inden, så man sparer tid om morgenen.

Det du skal bruge er:

  • Kokosmælk, havremælk eller mandelmælk.
  • Chiafrø
  • En banan
  • Vaniljestang, pulver eller sødestoffer.
  • Toping du foretrækker ( mandler, hasselnødder, mørkt chokolade)

Sådan gør du –>

Mos bananen i en skål og kom lidt af din foretrunke mælk i. Dernæst kan du tilføje Chiafrøene, og evt. lidt vanilje pulver eller sødestoffer i. Herefter skal det stå og trække i 30 min, eller kan man lade den stå i køleskabet natten over. Når du er klar til spise, kan du tilføje dine yndlingstopping. (ja mørk chokolade er også antiinflammatorisk)

Hvis du er en kaffedrikkere, er der intet der tyder på at et kop kaffe skulle mindske den antiinflammatoriske effekt. Dog kan man bytte sin kaffe ud eller supplere med the. Her er gurkemeje og ingefær begge super ingredienser. Ingefæren og gurkemejen kan du skære i små stykker og komme i kogende vand, med evt. lidt citron og honning. Disse te typer kan også købes færdiglavet, hvis man vil spare tid.

Læs mere om hvorfor antiinflammatorisk kost er godt for os.

Denne morgenmad er netop så god, da den indeholder en masse omega 3- fedtsyrer fra chiafrøene. Dertil bliver der tilføjet sunde olier igennem de toppings du vælger at tilføje. Her er mørke bær anbefalelsesværdig værdig, da undersøgelser har vist at de indeholder nogle plantestoffer kaldet anthocyaniner som er beskyttende imod inflammation og immunforsvaret.

Antiinflammatorisk madplan
Antiinflammatorisk madplan

Middagsmad: Til middagsmad kan man stadig vælge at spise rugbrød, hvis det er noget man har gjort hele livet. Her er det bare vigtigt, at vælge et rugbrød der er fyldt med kerner. Dertil er vil det være en god ide, at skifte de klassiske pålægs favoritter såsom leverpostej, spegepølse, hamberryg og ost ud med f. eks. laks, sild, tun, æg makrel, avokado. Pålægsalater og kød pålæg indeholder nemlig sukker, usundt fedt og nitrit, som kan føre til forhøjet kolesteroltal.

Fiskene du kan bytte ud med indeholder den gode omega-3 fedtsyre som kroppen elsker. Basilikum, rødbeder og tomater er også gode supplementer til middagsmaden.

Snacks: Hvis sulten skulle melde sig i løbet af dagen, er nødder såsom valnødder, hasselnødder og mandler gode til at gå og snacke på. Dog skal man være opmærksom på, at de er særligt kalorieholdige, og hvis man er på slankekur, kan man sagtens bytte dem ud med andre sunde alternativer. Gulerødder er rige på vitaminer og kostfibre som er med til at holde maven sund og fordøjelsen igang. De indeholder antioxidanten betakaroten som i kroppen omdannes til A-vitamin. A-vitaminer er blandt andet med til at holde din hud, dine øjne og dit immunforsvar sundt. Dertil har betakaroten en ekstra funktion som solbader vil elske. Har man indtaget betakaroten over en længere periode, kan huden nemlig opnå en gylden kulør undertone hurtigere, som vil gøre dig mere brun.

Aftensmad: Til aftensmaden kan man evt. lave en brændældesuppe. Men alle former for supper med adskillige grøntsager er i, er gode og her er det bare med at eksperimentere. Brændeælder er fyldt med mineraler og vitaminer såsom betakaroten som før er nævnt. Dertil indeholder de B- og c vitaminer, kalium, calcium og jern. Ydermere er de spækket med plantestoffet flavonoider. Disse plantestoffer booster kroppens immunforsvar og beskytter mod celleforandringer.

Det du skal bruge til en brændeælde supper er: 

  • 2- 3 Løg
  • 3. fed Hvidløg 
  • Olivenolie
  • 200 g. Kartofler
  • Gulerødder/purløg/porrer
  • 150 g. Brændælder (det er selve bladene, der skal bruges)
  • 1 Deceliter madlavningsfløde
  • 1 Liter boullion vand.

Sådan gør du –>

Svits løgene og hvidløgene i olivenolien i gryden. Put derefter kartoflerne, gulerødderne, porrer osv. sammen med vandet i. Her er det kun dig der sætter grænserne. Være dog opmærksom på mængden af vand og madlavningsfløde, i forhold til hvor mange grønsager du har tilføjet. Lad det koge i 20 min, og lad det gerne simre, for at få alt smagen ud af ingredienserne.

Efterfølgende kan man vælge enten at blende suppen eller spise den som den er. Blender man den, kan lidt madlavningsfløde tilføjes her.

Suppen kan serveres med fuldkornsbrød.

Antiinflammatorisk madplan
Antiinflammatorisk madplan