Te guide

Te Guiden

Teens historie

Tay, tea, tee, te, the eller chat. Ja kært barn har mange navne. Det kan derfor være svært at finde hovede og hale i te verden, derfor er denne te-guide skrevet for at hjælpe dig lidt på vej.

Teen har i årevis været kendt for sine mange gode egenskaber lige siden man i tidernes morgen begyndte at drikke det i Kina. Det har i lang tid været brugt som led i behandling af mange forskellige typer sygdomme og gener og har været kendt for sin helbredende virkning.

Teen er allerede før Kristus fødsel blevet nævnt i kinesisk historie. Teen blev senere introduceret i Europa omkring 1600 tallet. Her var det hollænderne som stod for importen til Europa. Der findes ingen data på hvornår den traditionelle te præcis kom til Danmark, dog er der fundet tepotter i Danmark i 1665. Historiske data viser nemlig, at vi danskere,  før den traditionelle te kom til Danmark fra Kina, har drukket en slags te vand som var brygget på bær og urter. Herunder Kamillete som de fleste danskere også kender den dag idag.

Det var dog ikke alle som havde mulighed for at få fingre i teen,  da den først kom til Danmark. Da teen var svær at skaffe, og største delen blev sendt videre på aktion til England, var det oftest kun de rige velstillede fra de øvre klasser der havde penge til at købe teen. På baggrund af at det fine borgerskab havde råd til teen, var det alligevel ikke alle der var helt vilde med ideen. I starten var der blandede meninger omkring teens egenskaber, og den danske digter og journalist Anders Bording, var en af dem som heller ikke var vild med ideen om teen. Dog skrev HC. Andersen senere “Tepotten i 1868 hvorved han komplimenterer teen.

Selvom teen i mange år var kendt som en luksus vare, blev den efterhånden en dagligdags vare. Under 2. verdenskrig måtte de fleste endda “nøjes” med teen ,som blev en substitut til kaffe, som var blevet ekstrem svær at skaffe. Storbritannien er stadig en af de lande som drikker meget te pr. indbyggere, dog slår deres naboer irerne, da de er det land med flest te-drikkende indbyggere. Her i Danmark drikker vi også meget te, dog foretrækker vi danskere kaffen.

Lige min kop te!

Igennem tiden er den traditionelle te udviklet sig. Man kan idag få mange forskellige slags te med mange forskellige egenskaber og smage. De mest populære er Grøn te, Hvid te, Urte te, Frugt te, Sort te, Rooibos te og Oolong te.

Læs mere om hvorfor te er godt for dig her. 

Mangler du en sund snack at spise til dig kop te, kan du finde inspiration i denne antiinflammatoriske madplan.